Eet je graag gezonde gerechten overweeg dan eens een smoothie bowl. In dit artikel gaan we in op wat een smoothie bowl is en hoe je deze zelf kunt maken.

Wat is een smoothie

De basis van een smoothie bowl bestaat uit een (groene) smoothie. Het verschil tussen een smoothie en een smoothie bowl is dat je een smoothie drinkt en een smoothie bowl eet.

Een smoothie maak je door fruit met een vloeistof in de blender te doen. De vloeistof zorgt ervoor dat de smoothie goed vloeibaar is en geen ondrinkbare dikke brei wordt. Als vloeistof mag je gewoon water gebruiken. Het zoete van het fruit zorgt voor de smaak. Wil je wat creatiever zijn dan kan je ook een plantaardige melk, kokosmelk of kokoswater gebruiken als vloeistof. Zolang het maar plantaardig is. Door dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk of yoghurt, te gebruiken voorkom je dat de voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Voor een maximaal effect op de gezondheid gebruik je daarom het beste uitsluitend plantaardige ingrediënten voor je smoothie.

Willen we een zo gezond mogelijke smoothie drinken dan maken we hiervoor het beste een groene smoothie. De groene kleur wordt verkregen door groene bladgroenten in de smoothie te gebruiken. Dit zijn bladgroenten zoals spinazie en boerenkool. Deze bloedgroenten bevatten bioactieve stoffen zoals chlorofyl (bladgroen). Het zijn deze stoffen die zo’n heilzame werking op de gezondheid hebben. Deze bioactieve stoffen zitten met name in groene bladgroenten en minder in fruit. Voor een optimale gezondheid zijn die bladgroenten dan ook zo belangrijk.

Je zou misschien verwachten dat een groene smoothie door het gebruik van groene bladgroenten helemaal niet lekker is. Deze groenten zijn doorgaans wat bitter van smaak. Maar dit is gelukkig niet het geval. Dankzij de aanwezigheid van het fruit in de smoothies heb je gewoon een lekkere en zoete smaak. De bittere smaak van de groenten wordt gemaskeerd door de zoete smaak van het fruit.

Om een groene smoothie te maken doen je eerst de vloeistof in de blender. Hieraan voeg je de bladgroente toe. Deze moet je eerst goed vermalen op de hoogste stand van de blender. Pas als je een mooi glad geheel hebt kan je het fruit gaan toevoegen. Het beste snij je het fruit eerst in partjes alvorens je het toevoegt. Op de hoogste stand van de blender zorg je ervoor dat er een mooi glad geheel ontstaat. Als je groene smoothie goed gemaakt is dan kan je deze met een rietje drinken. Zitten er nog stukjes in de smoothie dan is dit een teken dat je de smoothie niet lang genoeg in de blender hebt laten draaien. Is de smoothie te dik om door een rietje te drinken dan is dit een teken dat je onvoldoende vloeistof hebt gebruikt. Doe de smoothie terug in de blender en voeg wat extra vloeistof toe en meng dit goed.

Wat is een smoothie bowl?

Het idee van de smoothie bowl komt van de açai bowl. Dit is een bowl die gemaakt wordt van de açaibes. Deze bes groeit alleen in het tropische Brazilië en wordt door Brazilië geëxporteerd naar Europa en de VS. Omdat deze bes die oversteek over de oceaan niet zou overleven wordt deze ingevroren in pureevorm. Van deze ingevroren puree wordt de açai bowl gemaakt. Om een açai bowl te maken wordt deze puree in een schaaltje gedaan waarna er allerlei toppings op worden gelegd. Toppings die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn verse stukjes fruit, zaden, noten en pitten.

Een smoothie bowl is eigenlijk hetzelfde als een açai bowl, alleen wordt er in plaats van açai puree een groene smoothie als basis gebruikt. Zo kan je iedere dag gezond eten zonder dat je daar açai puree voor in huis hoeft te halen. Bovendien kan je meer variëren. De variaties die je kunt maken zijn bijna oneindig. Je kunt om te beginnen verschillende vloeistoffen gebruiken: water, kokoswater, amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk of een andere plantaardige melk.

Er zijn ook meerdere groene bladgroenten geschikt om te gebruiken: spinazie, boerenkool, andijvie, snijbiet, paksoi en paardenbloembladeren. Je kunt ook meerdere bladgroenten in 1 smoothie bowl doen.

Er zijn meerdere soorten fruit te gebruiken: banaan, appel, sinaasappel, mango, aardbei, framboos, blauwe bessen, aalbessen, bramen, watermeloen enz. Je kunt meerdere soorten fruit in 1 smoothie bowl doen waardoor het aantal variaties bijna oneindig is. Net wat je in huis hebt of lekker vindt.

Omdat je een smoothie bowl eet in plaats van drinkt kan je voor de basis (de groene smoothie) eventueel wat minder vloeistof gebruiken. Zo blijft de smoothie wat dikker en ga je deze automatisch kauwen waardoor deze meer aanvoelt als echte maaltijd.

Met de toppings maak je de smoothie bowl af. Deze toppings dwingen je ook om de smoothie bowl te kauwen. Dit is belangrijk voor een goede spijsvetering. Door voedsel te kauwen begint het spijsverteringsproces. Via het speeksel worden er enzymen afgegeven die ervoor zorgen dat je het voedsel beter kunt afbreken. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van de groene smoothies die je drinkt. Sommige mensen hebben een lastige spijsvetering en kunnen daarom last krijgen bij het drinken van groene smoothies terwijl ze nergens last van hebben bij het eten van smoothie bowls.

Tot slot nog wat ideeën wat betreft de toppings die je kunt gebruiken:

 • Walnoten
 • Amandelen
 • Pinda’s
 • Kokosrasp
 • Aardbeien
 • Blauwe bessen
 • Cornflakes
 • Chiazaad
 • Lijnzaad
 • Hennepzaad
 • Pompoenpitten
 • Banaanpartjes
 • Stukjes appel
 • Mandarijn partjes
 • Schijfjes kiwi
 • Frambozen
 • Cacao nibs
 • Muesli
 • Pure chocolade vlokken
 • Stukjes (gedroogde) dadel
 • Goji bessen
 • Havermout